Kako urediti dnevni boravak: ideje i savjeti

Kako urediti dnevni boravak: ideje i savjeti

Dnevni boravak mjesto je u kojem se opuštate i uživate, družite s ukućanima i gostima. Zbog svoje višestruke funkcije nužno je dobro ga osmisliti i stilski povezati s drugim prostorijama u domu. Neki dnevni boravci ujedno su radni prostor što se može lijepo izvesti uz dobro planiranje. Ako je dnevna soba povezana s kuhinjom i/ili blagovaonicom, što je u modernim interijerima čest slučaj, dostupna su razna dizajnerska rješenja kojima ovaj prostor može biti stilski ujedinjen i kvalitetno iskorišten.

 Boje 

Uz planiranje kompozicije namještaja, odabir dobre palete boja iznimno je važna. Za trajnija rješenja uvijek savjetujemo odabir neutralnijih tonova za namještaj, a za zidove i detalje se može ukomponirati i jače boje koje ćete moći lakše promijeniti kada budete željeli. Primjerice, posljednjih godina trend su intenzivne boje zidova, poput tamno plave, ili tapete izrazitih uzoraka. Ipak, malo boje neće škoditi. Uz 3D vizualizaciju prostora, stručne savjete i inspiraciju iz časopisa i kataloga, prave odluke za uređenje dnevnog boravka neće izostati.

 Neka sve stane 

Regal dnevnog boravka izvrsno je mjesto za spremanje raznih kućnih predmeta pa je za početak važno razmisliti što sve planirate smjestiti u njega. Elementi s ladicama uvijek su praktični za razno razne potrepštine, dokumente i papire za zamatanje poklona. Otvoreni elementi izvrsni su za odlaganje knjiga, CD-a, ploča i dekoracija. Za održavanje je praktično bazne elemente ostaviti zatvorene kako se ne bi u njima nakupljale nečistoće s poda. Također, puno je jednostavnije održavati čistoću doma ako su donji ormarići viseći, ali to nije uvijek moguće posebice ako su zidovi slabije konstrukcije.

 Minimalizam 

Ako želite iznimnu prozračnost i težite minimalističkom stilu tek nekoliko elemenata namještaja bit će dovoljno za kompoziciju dnevnog boravka. Naravno, ovakva su rješenja odlična ako nemate potrebu prostora za spremanje ili ako je prostor dnevnog boravka manjih dimenzija.

 Televizor  

Većina domova ima TV za koji treba odlučiti hoće li se smjestiti na regal ili učvrstiti za zid. Oboje je dobar odabir, samo je važno da je televizor postavljen na odgovarajuću visinu i udaljenost od sjedeće garniture.

Televizor se također može sakriti unutar biblioteke pomoću nekoliko različitih sistema. Ako niste česti korisnik, ali povremeno ipak uživate u dobrom filmu, ovo je odlično rješenje.

Naravno, dostupni su i samostojeći televizori koji dolaze s najrazličitijim podnim postoljima. Neka od najzanimljivijih su ona za Loewe bild 9.65 i Loewe bild 5 televizore napravljena po visokim estetskim i funkcionalnim standardima.

 Hi-fi oprema 

Ovisno o tome koliko audio i video opreme imate, dostupni su razni elementi pomoću kojih možete sakriti kabele. Zidni paneli odličan su izbor jer imaju dekorativnu i praktičnu funkciju. Želite li dio Hi-fi  opreme spremiti u ormariće, odaberite one koji imaju materijale kroz koje prolazi signal daljinskog upravljača.

Ljubitelji vrhunskog zvuka uglavnom će se odlučiti za samostojeće zvučnike koji će ispuniti prostor kristalno čistim zvukom. Njima treba dati dovoljno prostora da se mogu smjestiti u skladu s položajem sjedeće garniture iz koje ćete uživati u glazbi ili filmu.

 Biblioteka i dnevni boravak 

Za kućnu knjižnicu te razne ukrase, suvenire i drage uspomene, biblioteka je nezaobilazni dio dnevnog boravka. Kompozicija polica može se napraviti u kombinaciji s ladicama ili ormarićima tako da imate dovoljno prostora za smjestiti razne sitnice, dokumente ili bar s pićem. Sve se radi po mjeri tako da se raspored i mjere prilagođavaju vašem prostoru i željama. Mogu se ubaciti detalji u različitim bojama ili se poigrati s dubinama elemenata. I ne zaboravite izmjeriti svoju najveću knjigu kako bi se mogla lijepo smjestiti.

Odabir materijala stilski se prilagođava ostatku prostora, a izbor je uistinu velik.

 Komode 

Komode nisu rezervirane samo za dnevni boravak već se mogu smjestiti i u međuprostore, blagovaonice, hodnike, kuhinje i naravno, spavaće sobe. One se mogu potpuno uklopiti u ambijent ili biti kontrastni komad namještaja kojim ćete unijeti dinamiku u prostor. Dostupne su u najrazličitijim kombinacijama materijala i dimenzija. Od onih od punog drva do zlatnih lakatura  ili visokog sjaja.

 Open space – spoj kuhinje i dnevnog boravka 

Većina kuhinjskih programa ima odgovarajuće modele namještaja za dnevni boravak. Time se može uspješno stilski povezati kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica. Namještaj za dnevni boravak je prilagođen toj namjeni, ali se boje i materijali mogu povezati s prostorom kuhinje. Ovo je izvrsno rješenje za manje prostore u kojima se tako dobiva skladan i ujednačen dojam.

 Moglo bi vas zanimati… 

Comments are closed.