Blagovaonica je više od stola i nekoliko stolica! (…koliko stolica?)

Blagovaonice

Uz pravi stol i udobne stolice blagovaonice postaje omiljeni prostor za okupljanje. Pri odabiru namještaja najvažnije je odrediti način na koji se on koristi, a potom i pronaći onaj koji zadovoljava estetske kriterije i odgovara prostoru. Nudimo niz različitih mogućnosti stolova i stolica kao i pripadajućih vitrina i komoda. Ako blagovaonica nije samostalan prostor već je povezana s kuhinjom i dnevnim boravkom postoje različite opcije kako uskladiti funkcije svih prostorija na lijep i prikladan način.

Kod odabira stola važno je da njegova dimenzija i oblik odgovaraju dimenzijama i obliku prostora te da je stilski usklađen s ostalim namještajem. Stol mora biti postavljen tako da omogućuje nesmetano kretanje oko njega kao i pomicanje stolica. U skladu s dimenzijama stola određuje se broj mogućih sjedećih mjesta. Prilikom planiranja broja stolica treba voditi računa da je za jedno sjedeće mjesto kod stola ravnih linija potrebno cca. 60 cm, a za okrugli stol otprilike 75 cm. U nekim je slučajevima stolice moguće zamijeniti klupicama kako bi se dobila veća sjedeća površina. Za manje blagovaonske prostore preporučuju se „lakši“ prozračni stolovi i stolice s nižim naslonima. Veliki masivni stolovi i stolice s visokim naslonima pristaju u prozračnije prostore s visokim stropovima.

U ponudi imamo okrugle, pravokutne i kvadratne stolove na razvlačenje ili fiksnih dimenzija. Stolovi na razvlačenje dolaze u više različitih kombinacija pa ima onih koji se mogu produžiti na više dimenzija ovisno o broju okupljenih, a potom se opet smanjiti za intimnija druženja. Postoji niz različitih materijala i boja, čiji odabir ovisi o efektu koji želite postići. U ponudi je paleta drvenih finitura kao i sjajnih, matiranih, staklenih pa čak i kamenih stolova u brojnim tonovima. 

Stolice mogu biti jednakog materijala kao stol ili se usklađivati u detaljima. Tapecirane stolice dolaze u niz kombinacija tkanina i koža, drva i metala bilo modernog ili klasičnijeg stila. Ako se duže zadržavate u blagovaonici i ondje primate goste važno je da stolice imaju naglašenu udobnost i otpornije materijale.

Uz blagovaonski stol i stolice nerijetko se smještaju i komode ili vitrine. Talijanski proizvođači nude mnoštvo opcija i za modernije i za klasičnije prostore. Kombinacijom boja i materijala koji su u skladu s ostatkom blagovaonskog namještaja mogu se pronaći funkcionalna i lijepa rješenja.

Vrlo je čest slučaj da je blagovaonica spojena s kuhinjom pa i dnevnim boravkom što pogoduje otvorenosti doma. Ako interijer uređujete iz početka moguće je koristiti namještaj proizvođača koji rade linije namještaja za cijeli dnevni prostor te se sve usklađuje stilom, oblikom, bojama i materijalima. Primjerice, moguće je koristiti jednaku radnu ploču za kuhinju kao i za površinu stola.

Pomoću uzoraka boja i materijala te kompjuterske vizualizacije prostora pomoći ćemo vam odabrati pravo rješenje za vaš blagovaonski prostor.

Na našim web stranicama možete pogledati dio naše ponude stolova, stolica, komoda i drugog namještaja. Slobodno nas posjetite kako biste istražili više mogućnosti te pogledali modele i materijale.