Kako projektirati kuhinju po mjeri u kojoj je kuhanje pravi užitak

Kako projektirati kuhinju po mjeri u kojoj je kuhanje pravi užitak

Nemamo svi iste navike pripreme hrane, ali svi želimo kuhinju u kojoj se jednostavno snalazimo. To uključuje najveću moguću radnu površinu i smislen raspored kuhinjskih uređaja. Zato je važno prije svih radova i instalacija napraviti projekt kuhinje. Pri tome ne mislimo da treba odabrati odmah boje i materijale već odrediti gdje što smjestiti. Naravno, sve ovisi o mogućnostima prostora zbog čega se kuhinje i rade po mjeri. Uz dobar raspored, korištenje kuhinje bit će pravo zadovoljstvo.

 Što zapravo znači kuhinja po mjeri?  

Talijanske tvornice s kojima surađujemo imaju standardne dimenzije kuhinjskih elemenata. Kuhinje se rade po mjeri kako bi se maksimalno iskoristio prostor i postigla funkcionalnost. Pri izradi projekta kuhinje nastojimo napraviti kompoziciju koja će pristajati u prostor i biti jednostavna za sve kuhinjske aktivnosti.

Koristimo čim više elemenata standardnih veličina kako bi cijena bila ekonomična. Po mjeri se rade samo neki od elemenata ako to prostor zahtjeva. Uz 3D vizualizaciju jasno vidite kako će izgledati vaša kuhinja. Funkcionalnost, kvaliteta i estetika čine savršenu kuhinju – po mjeri u svakom smislu.

 Pažljivo planiranje rasporeda 

Dobra organizacija prostora znači da ćete izbjeći nepotrebne prepreke i suvišne pokrete. Kod kompozicije treba uzeti u obzir način kretanja po kuhinji. Primjerice, smjestiti perilicu posuđa i sudoper jedno pored drugoga.

Hladnjak je dobro imati pored ostave ili kuhinjskih elemenata u kojem ćete držati hranu. Prostor kuhanja, spremanja hrane te sudopera i perilice trebaju biti dobro povezani, poželjno radnom površinom.

Ukratko, raspored treba pratiti logičan slijed pripreme hrane.

  Slobodno kretanje 

Kod projektiranja kuhinja pazimo da ostane dovoljno prostora za kretanje po kuhinji. Dizajneri interijera slijede pravila struke. Naravno, svaki je prostor individualan i ponekad je potrebno raditi kompromise. Uz tlocrtni prikaz i 3D vizualizaciju lakše će se postići kvalitetan raspored.

Kada se radi o udaljenosti od stola ili zida potrebno je ostaviti minimalno 120 cm prostora. Tako se jedna osoba može kretati slobodno dok druga sjedi za stolom. Za otvaranje ormarića ili ladica dok druga osoba sjedi za stolom preporučljiva je udaljenost od 135 cm od kuhinje do stola. To, naravno, utječe i na odabir stola i stolica.

Perilice posuđa moraju imati 1 m prostora za otvaranje kako bi se mogle slobodno koristiti. Kako bi još jedna osoba mogla proći dok je perilica otvorena, potrebno je dodatnih 70 cm.

 Ergonomija kuhanja 

Ergonomija kuhinje je i više nego važna za ugodno korištenje. Tako neće biti previše pogrbljeni ili stajati na prstima dok kuhate, sjeckate, perete…

Visina baznih elemenata ovisi o visini cokla, elementa i radne ploče. Kuhinje s ugradbenom ručkom, sistem gola, su za 2,7cm više od kuhinja sa standardnom ručkom. Visine se mogu korigirati na više načina. Debljine radnih ploča variraju od 2cm do 6 cm za lamcolor i laminatne topove. Granitni i mramorni topovi su u pravilu debljine 3 cm. Fenix topovi imaju visinu od 2 do 5 cm. Sve se može posložiti tako da vam čim više odgovara.

 Predmet želja: Kuhinje s otokom 

Kuhinje s otokom su vrlo popularan izbor koji treba uistinu dobro isplanirati. Za kuhinjske otoke na kojima se odvija priprema hrane, potrebno je detaljno predvidjeti položaj instalacija. To se odnosi na poziciju vode, struje i odvoda nape. Ako se odlučite za filter napu ovaj zadnji korak možete preskočiti. Ako želite otočnu napu s odvodom, treba ju dobro isplanirati tokom gradnje kuće. Danas postoje i inovativna rješenja poput ploče za kuhanje Tesla koja ima ugrađenu napu ili Faberove nape koje izlaze iz topa kuhinje kad kuhate.

Otok je najbolje smjestiti na udaljenosti od 120 cm od kuhinjskih elemenata uz zid, a najmanja udaljenost bi bila 100 cm. Ima puno opcija kako da otok bude i prostor za jelo. Može se djelomično spustiti visina ili napraviti veća dubina radne ploče. Također, postoje opcije izvlačnih stolova koje su praktično rješenje za povremeno korištenje.

 Dizajn i projekt kuhinje 

Kuhinje uvijek slažemo na mjeru i nastojimo se držati navedenih pravila struke. Kako to nije moguće u svakom prostoru, kroz razgovor s vama o potrebama i načinu korištenja, naći ćemo najbolje rješenje.

Obratite nam se za izradu projekta kuhinje i napravit ćemo 3D vizualizaciju vaše kuhinje. Sve se kuhinje rade po mjeri – od pravilog rasporeda kuhinjskih elemenata, bijele tehnike do odabira željenih boja i materijala.

Istražite našu ponudu kuhinja. Ili nas posjetite (po mogućnosti s tlocrtom prostora i pozicijama instalacija) i naći ćemo rješenje za vas. Nalazimo se na Donjoj Drenovi u Ul. Stanka Frankovića 9, Rijeka u prizemlju poslovne zgrade – imamo veliki parking.

Pregledajte našu ponudu
ili nas kontaktirajte!

Pretplatite se na naš newsletter za savjete, ideje i novosti iz svijeta interijera!

Comments are closed.